BH građevinarstvo: Ozbiljan pad novih narudžbi u inostranstvu

Bez autora
Aug 27 2011

Vrijednost novih narudžbi koje su građevinske firme iz BiH imale u inostranstvu u drugom kvartalu 2011. u odnosu na isti period prethodne godine manja je za 94,6 posto, a najveće smanjenje zabilježeno je na tržištu Afrike, što se odnosi na Libiju. Vrijednost izvršenih građevinskih radova u inostranstvu u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lani manja je za 54,7 posto. Bosanskohercegovačko građevinarstvo je, sve do početka rata u Libiji, iz godine u godinu bilježilo sve značajnije rezultate. Prema podacima iz novoosnovane Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, samo u prošloj godini vanjski angažman naših građevinskih usluga bio je vrijedan 132 miliona eura. Nakon toga, situacija je bitno narušena obustavom radova u Libiji kao našem najznačajnijem partneru u izvozu građevinskih usluga.

BH građevinarstvo: Ozbiljan pad novih narudžbi u inostranstvuVrijednost novih narudžbi koje su građevinske firme iz BiH imale u inostranstvu u drugom kvartalu 2011. u odnosu na isti period prethodne godine manja je za 94,6 posto, a najveće smanjenje zabilježeno je na tržištu Afrike, što se odnosi na Libiju.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost izvršenih građevinskih radova u inostranstvu u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lani manja je za 54,7 posto.

Bosanskohercegovačko građevinarstvo je, sve do početka rata u Libiji, iz godine u godinu bilježilo sve značajnije rezultate. Prema podacima iz novoosnovane Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, samo u prošloj godini vanjski angažman naših građevinskih usluga bio je vrijedan 132 miliona eura.

Nakon toga, situacija je bitno narušena obustavom radova u Libiji kao našem najznačajnijem partneru u izvozu građevinskih usluga.

Nastavak lošeg trenda, smatraju u toj asocijaciji, očekuje se i dalje bez obzira na najnoviji razvoj situacije u Libiji jer će ipak potrajati neizvjesnost u pogledu spremnosti tamošnjih partnera za skori povratak bh. kompanija dok se situacija u toj zemlji bar donekle ne stabilizira.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik